Przepis na domowy krem czekoladowy

Kto z nas nie kocha smaku czekolady, niech pierwszy podniesie rękę. Mleczna, gorzka, biała, z orzechami czy nadzieniem, wybór tej słodkiej przekąski jest  w zasadzie ogromny. Nie inaczej sprawa przedstawia się w przypadku kremów czekoladowych. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem ich zapasów, kusząc kolorowymi słoiczkami, mniej lub bardziej znanych marek. Telewizyjne reklamy zachęcają do ich kupna, pokazując uśmiechnięte dziecięce buzie, z rozkoszą pałaszujące posmarowane nimi tosty.

Czy Ty także kupujesz w pobliskim sklepie gotowy słoiczek kremu czekoladowego lub opakowanie proszku z musem czekoladowym w środku? Gdzie po prostu wystarczy wydobyć krem ze słoika lub do czekoladowego proszku dodać wodę lub mleko i wymieszać ze sobą do uzyskania gładkiej masy? Taki krem czekoladowy zawsze warto mieć w swojej spiżarce na wypadek niepohamowanej chęci zjedzenia czegoś słodkiego. Ma zwykle idealną konsystencję i jest po prostu smaczny.

Dlaczego by nie poznać jednak alternatywnej, domowej wersję kremu czekoladowego, która jest zwyczajnie zdrowsza i nie tak trudna w przygotowaniu?

Ten czekoladowy krem zawiera tylko dwa składniki: czekoladę i crème fraiche (tłusta, co najmniej 30% śmietana o lekko kwaśny smaku). Następnie można wzbogacić ten deser o różne dodatki, takie jak owoce, okruchy ciasta, bitą śmietanę, jagody lub można dodać kilka kropli likieru lub rumu. Tylko nasza wyobraźnia ogranicza sposób opracowania tego prostego deseru.

Składniki i sposób przygotowania

Do przygotowania deseru potrzebujemy puszki śmietany-około 250 militrów i około 125 gramów czekolady. Wybieramy czekoladę, której chcemy użyć, gorzką  lub mleczną. Potem rozpuszczamy czekoladę w mikrofali lub kąpieli wodnej, uważając przy tym, żeby jej nie przypalić. Delikatnie stapiamy czekoladę partiami, od czasu do czasu mieszając.

Następnie wlewamy crème fraiche do miseczki i zalewany ją rozpuszczoną czekoladą. Dalej mieszamy crème fraiche i czekoladę, uzyskując delikatny krem. Krem po przygotowaniu można przechowywać w lodówce.

Wedle potrzeby, czekoladowy krem można podać wraz z dodatkami, takimi jak świeże owoce lub jagody. Innym pomysłem są orzechy lub płatki śniadaniowe.

Sposób podania

Możesz także zwiększyć poczucie luksusu, serwując tak przygotowany uprzednio krem czekoladowy w ładnych miseczkach lub pucharkach i udekorować czymś, co nada mu smak, np. truskawką, bezą lub jakimś jadalnym kwiatem.

Pamiętaj również, że ładnie udekorowany stół wzmacnia doznania kulinarne. Nie musisz użyć wyłącznie obrusu. Ładne bieżniki lub podkładki mogą stanowić  również ciekawe połączenie ze świecznikami, serwetkami i niektórymi kwiatami.

Serwetki można złożyć lub włożyć w specjalne pierścienie na serwetki. Jeśli nie masz pierścieni, łatwo jest wykonać własne samodzielnie, zawiązując wstążkę lub skórzany pasek wokół serwetki. Bukiet kwiatów możesz zastąpić zaś innymi roślinami, np. szyszkami, pożółkłymi liśćmi a nawet kamieniami. Warto zadbać o to, by kompozycja była spójna.

Tak przygotowany deser i odpowiednia oprawa umilą nam niejeden wieczór!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *