Dlaczego nawet dorośli powinni pić kawę zbożową?

Kawa zbożowa większości z nas kojarzy się z dzieciństwem oraz aromatycznym śniadaniem serwowanym przez mamę. Jest ona również podawana dzieciom w przedszkolu jako dodatek do posiłku. Warto jednak zauważyć, że jest to napój odpowiedni nie tylko dla najmłodszych, ale również dla dorosłych, którzy lubią wracać do smaków dzieciństwa. Wiadomo, że z biegiem czasu upodobania smakowe zmieniają się i znacznie chętniej sięgamy po kawę kofeinową, gdyż ma ona działanie pobudzające i można ją spożywać na wiele sposobów. Kawa zbożowa ma jednak inne cenne właściwości, które zdecydowanie przemawiają na jej korzyść.

Czym właściwie jest kawa zbożowa?

Proces produkcji kawy zbożowej polega na prażeniu zbóż lub korzeni aż do momentu powstania proszku. W Polsce trafiła do szerszego grona odbiorców w okresie pierwszej i drugiej wojny światowej i świetnie sprawdzała się jako zamiennik tradycyjnej kawy. Kawę zbożową pozyskuje się z ziaren pszenicy, jęczmienia, żyta oraz korzenia cykorii, buraka cukrowego czy mniszka. Jest bogata w składniki odżywcze, takie jak:

– witaminy z grupy B,

– potas,

– fosfor,

– magnez,

– fenolokwasy,

– fitoterpeny,

– insulina.

Kawę zbożową możemy śmiało uznać za napój dietetyczny, gdyż zawiera mało kalorii. W 100 ml takiego napoju bez dodatku mleka czy cukru, znajdziemy tylko 5 do 50 kcal. Nie zawiera również kofeiny, dzięki czemu może być spożywana nawet przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz przez osoby, które ze względu na zły stan zdrowia nie mogą spożywać tradycyjnej kawy.

Dlaczego warto pić kawę zbożową?

Kawa zbożowa dostarcza do naszych organizmów solidną dawkę witamin i minerałów. Zawarte w niej między innymi witaminy z grupy B korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego oraz wygląd skóry, włosów i paznokci. W przeciwieństwie do tradycyjnej kawy, która dzięki kofeinie pobudza organizm, kawa zbożowa wykazuje wręcz działanie kojące. Dzieje się tak dzięki sporej zawartości magnezu, który bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowo-mięśniowych oraz zwiększa odporność psychiczną na stres. Dodatkowo, korzystnie wpływa na zęby, kości oraz układ odpornościowy. Możemy zatem zauważyć, że kawa zbożowa w przeciwieństwie do tradycyjnej, dostarcza odpowiednie ilości magnezu do organizmu zamiast je z niego wypłukiwać.

Bardzo ważnym komponentem kawy zbożowej jest również błonnik rozpuszczalny. To właśnie dzięki niemu poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi zmniejsza się a wydalanie kwasów żółciowych staje się łatwiejsze. Błonnik wspomaga także perystaltykę jelit oraz znacznie zwiększa uczucie sytości. Dzięki tym właściwościom, kawa zbożowa staje się świetnym napojem uzupełniającym codzienną dietę. Jak widać powyżej, dostarcza ona do organizmu samych dobroczynnych składników, dlatego nie warto z niej rezygnować, nawet po wkroczeniu w dorosłe życie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *